Kantoor / praktijk:
Relax-4U
Beukstraat 70
3812 MK Amersfoort
033 - 88 76 398

5 Natuurgerichte principes

 

De vijf natuurgerichte principes zorgen ervoor dat een therapeut zijn cliënt op een holistische wijze benadert. Al mijn behandelingen in de praktijk verzorg ik dan ook vanuit deze principes.


- Energie
Alles bestaat uit energie. Bijvoorbeeld grofstoffelijke energie die zich bevindt in materie, zoals ons lichaam. Daarnaast heb je ook fijn stoffelijke energie die zich bevindt in alles wat niet zichtbaar is, denk bijvoorbeeld aan de lege ruimte om ons heen, onze chakra's en onze aura. De energiestromen in en om ons lichaam zijn noodzakelijk om goed te kunnen functioneren. Het energetisch-systeem, zoals de chakra's en de meridianen, kan bij een tekort aan energie namelijk niet optimaal werken. Hierdoor ontvangt het zenuwstelsel teveel of juist onvoldoende informatie en kunnen de organen en weefsels ontregeld raken. Indien een blokkade de energiestroom helemaal afsluit, kunnen dan ook emotionele en fysieke klachten ontstaan. Het heeft daarom belangrijk om de geblokkeerde energie-banen weer in beweging te brengen en/of energie toe te voeren. Zonder energie kan er namelijk geen genezing plaatsvinden.

- Prikkeloverdracht
De stroming van energie vindt plaats in ons hele lichaam. Het zenuwstelsel is daar één van. Via de hersenen wordt er namelijk door overdracht van impulsen (prikkels) gecommuniceerd met de rest van het lichaam. Als deze prikkeloverdracht goed functioneert, worden de signalen aan alle delen van het lichaam duidelijk doorgegeven en kunnen energieblokkades worden opgespoord. Zonder een goede geleiding kunnen functies van het menselijk lichaam stagneren.

- Drainage
In onze hectische maatschappij wordt ons lichaam en geest regelmatig belast met gifstoffen in geestelijke of lichamelijke vorm. Doordat ons lichaam hier dagelijks mee wordt verontreinigd, is er veel energie nodig om deze gifstoffen af te voeren. Indien de gifstoffen niet kunnen worden afgevoerd, kan dit invloed hebben op ons lichaam waardoor het genezingsproces kan vertragen. Het is daarom van belang om onszelf regelmatig te reinigen van geestelijke en lichamelijke ballast.

- Voeding
Een goede voeding is nodig om het lichaam te voorzien van voedingsstoffen die we nodig hebben om optimaal te functioneren. Als het lichaam onjuiste, teveel of te weinig voeding krijgt, kan dat leiden tot ziekte. Onjuiste voeding kan bestaan uit simpelweg ongezonde voeding, maar ook uit (gezonde) voeding die eerst wellicht goed voelde maar op een bepaald moment niet meer goed voelde. We noemen dit ook wel de verdraagzaamheid van voeding. De verdraagzaamheid kan invloed hebben op het functioneren van ons lichaam en op onze psyche. Naast de fysieke vorm van voeding is er ook een geestelijke vorm van voeding. Zo worden we door onze omgeving dagelijks gevoed door bijvoorbeeld uitdagingen, verwachtingen, overtuigingen en bijvoorbeeld reclames. Geestelijke voeding kan echter ook vergiftigend werken, denk bijvoorbeeld aan oordelen en verwachtingen van anderen. Door je bewust te worden van belemmerende geestelijke voeding en deze op een andere manier te benaderen, zal er sneller genezing plaatsvinden.

- Psyche
Fysieke, emotionele, mentale, spirituele en energetische aspecten van een mens zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Het is daarom belangrijk om naast de fysieke gesteldheid, ook naar de emoties gesteldheid en gedragspatronen te kijken. Door bewust te worden van bepaalde belemmeringen die mogelijk het helingsproces beïnvloeden, kan je deze denk- en gedragspatronen veranderen. Deze laatste stap is het dus belangrijk om op zoek te gaan naar deze patronen en te kijken hoe deze op een gezonde manier doorbroken en losgelaten kunnen worden.